Stationsrunda

DEN BLÅ TRÅDEN 2015: STATIONERFöljande stationer har öppet hus under Den Blå Tråden 3 oktober 2015 klockan 10-16:

Klicka på rubriken så kommer du till stationens webbsida. Stationerna är numrerade men står helt utan inbördes ordning.

Längst ner på sidan hittar du karta och förkortad förteckning av stationerna.

1. ERIKSDOTTER Kläder&Smycken/Design Linnéa Eriksdotter Silversmide 
En liten gårdsbutik i vackra Solglänta, 4 km norr om Närkes Kil. (Vid Falkabergets fot) Här möter ni Linnea Eriksdotter Ekencrona, utbildad inom textil design och sömnad samt utbildad guldsmed. I butiken finns handgjorda smycken i silver & guld samt kläder i naturmaterial i egen design.  Nytt för i år är att Eriksdotter Kläder&Smycken blivit återförsäljare av Mariedal Design, ett svenskt familjeföretag som stickar och syr upp kläder i svensk ekologisk ull!  Här kan man också köpa sitt BlåBergen-smycke, designat av Linnéa!

VÄLKOMNA HIT! 
Björntjänst
Björntjänst finns på Lockhyttans Herrgård, en liten familjegård med gutefår och höns 5 km norr om Närkes Kil efter vägen till Pershyttan. Vi har försäljning av lammskinn som bereds i Tranås via vår webshop eller via personlig kontakt. Vi har även försäljning av hemstickat och tovat, vantar, mössor, tofflor, strumpor, trattkantareller mm. Står på station 1.2. Getingedalen  |  Krukmakeri  |  Hantverk  |   Trädgård

Drejade och handbyggda bruksföremål av stengods men även rakubränd keramik. I Getingedalen hålls också kurser och workshops för grupper och privatelever. I trädgård och växthus odlas grönsaker, frukt och bär och vårt mål är självförsörjning. Krukmakeriet drivs av Kajsa Källérus som är utbildad på konstskola i Sverige och konsthögskola i England.
På gården driver vi vårt företag sedan 2004 som i år utökades med Pub & Restaurang och mikrobryggeri av öl. Blå Bergen Lilla Spa erbjuder bl.a. behandlingar, bastu/bad, vattengymnastik, företagsmassage, boende, mat/dryck.

Under Den Blå Tråden-dagen kommer vår Pub & Restaurang att vara öppen. Så hos oss kan du äta och dricka gott. Toaletter finns. Tillgänglighetsanpassat i Pub & Restaurang. Den lilla Gårdsbutiken kommer att ha utförsäljning och vill du kika in i spa't så är du välkommen. 
Välkomna till oss!
Birgitta Sveivens JORDNÄRA tjänster inom grav- och trädgårdsskötsel

Mitt företag  JORDNÄRA tjänster inom grav o trädgårdsskötsel 
startade jag 2014Jag har ett litet hus på gården som jag kallar för 
min "verkstad" där jag skapar höst och julkransar och 
julgrupper. Vår, sommar och höst erbjuder jag gravskötsel och 
trädgårdskötsel till privatpersoner.

Detta erbjuder jag på Blå Tråden:
Försäljning av höstkransar av naturmaterial
Försäljning av höstlika utomhusarrangemang 
Kransar och buketter till gravar till allhelgona (ta upp beställning)

Jag kommer att dela station med Blå Bergens Pub och Restaurang o Spa.

Jag har ingen hemsida men en facebooksida och instagram: 
birgittasveivensjordnara
Va' Fint Foto
Perfekt julklapp! Vi erbjuder fotografering i en härlig lantlig miljö. Blå Tråden-erbjudande: fotografering 300 kr! Vid bokning och eventuella frågor: 070-1561382 eller info@vafintfoto.com. Cirka två veckor efter fotograferingen får ni en inlogg för att beställa bilder till mycket förmånliga priser. Samma tillvägagångssätt som skolfoto. Finns på station 3.Korin
Korin är ett familjeföretag som är verksamma inom flera områden. I detta sammanhang deltar vi med produkter från egen gård. Vi bedriver småskaligt jordbruk, med fåravel som kärnverksamhet. Vår ambition är att hela fåret ska tillvaratas. Ull säljs som råull, kardad ull, tvättad, otvättad samt garn.

Fällarna körs till Tranås för beredning och säljs som tvättbara och spädbarnsgodkända plädar. Av särskilt lämpade skinn handtillverkas svenskmärkta träskor i Kumla. Köttet säljs under slaktperioden som styckade lammlådor. Av resterande kött tillverkas förstklassig korv med mycket hög kötthalt där alla styckdetaljer ingår.

Utöver detta har vi ett livsmedelsgodkänt kök med godkänd haccp. I detta kök bakas det enligt gamla recept och svenska traditioner; kaffebröd, matbröd och karameller mestadels efter beställning. 

Vi har byggt upp och bedrivit denna verksamhet sedan 1998. Vi har avlat på päls under alla år och har därför idag förstklassiga pälsar.

Gammalt hantverk och svenska traditioner ligger oss varmt om hjärtat. Finns på station 3.


4. Broby Unikt

Broby Unikt är en gårdsbutik med allt från vackra skira ting till 
robusta inredningsdetaljer. Även hemgjorda unika hantverk efter årstid och i caféet finns hembakat fika och färskt kaffe. Under Den Blå Tråden erbjuds hemlagad tomatsoppa med bröd.


5. Närkes Kils Hembygdsförening

Den förste kände ägaren till gården är Per Nilsson, född 1657, och hans hustru Elin, född 1668. Sedan dess har gården gått i arv genom släktleden. Idag ägs den av Bo och Inger Sundström och Närkes Kils hembygdsförening förvaltar sedan 2008 gården som hembygdsgård. Hembygdsgården ligger i Frötorp och visas under Den Blå Tråden. Dessutom serveras soppa med smörgås.
6. Ateljé Hälleby
Välkommen till Ann-Britt Skeppners sommarateljé som är inrymd i gårdens gamla drängstuga. Ann-Britt visar målningar i tempera, akryl och olja.7. Asklöv's Trädgårdsdesign

Asklöv´s Trädgårdsdesign ligger i Nybråten cirka 1,5 km innan Blankhult, och drivs av mig - Marita Asklöv. Jag är trädgårdsdesigner och utbildad trädgårdsmästare. Till mig vänder man sig om man vill ha hjälp med planering, ritningar och även anläggning av hela eller delar av sin trädgård. Eller så har man "kört fast" och bara behöver någon att bolla idéer med!

Jag håller även kurser för de som vill designa sin egen trädgård, planera perennrabatter som blommar hela sommaren, hur man sår sina egna perenner, lyckas i köksträdgården m m. Under Den Blå Tråden är ni välkomna att "prata trädgård", och även om ni vill ta en tur i min, där det finns många vanliga, men även en del ovanliga växter. Jag kommer även att ha en "liten" försäljning av vårlökar, frön och småplantor av lite ovanligare perenner, krukor och "trädgårdsprylar" i betong m m.

Välkomna!
8. Röcklinge Lantbruk
Försäljning av ekologiska ägg och visning av jordbruksmaskiner. Välkomna!


9. Biodlar'n i Närkes Kil, Thomas Claesson
Besök min hobbybiodling där jag visar vad som finns på insidan i en bikupa och redskap som jag använder. Lokalproducerad honung finns att köpa.10. Södra Billinge Loppis
Tage kokar kaffe på AGA-spisen som vi serverar med lite bröd. Bildutställningen är uppställd och det finns loppis i flera rum. WC finns.


11. Svenska Redskapsfabriken
Vi säljer redskap till maskiner inom både lantbruk och entreprenad. Vårt lager och kontor finns på adressen Hammarby 425.


12. Små under och stora upplevelser på Ullavi klint
Naturvårdsorganisationen Hopajola finns på plats på Ullavi klint med naturguider och naturinformation. Ta en paus och kom ut i naturen en stund. Hänförs av utsikten och fascineras av kulturhistorien och av en av länets fornborgar.  Ullavi klint blev dessutom under året naturreservat, vilket också är ett kvitto på områdets höga naturvärden och rika biologisk mångfald. Väl på toppen bjuder Hopajola på något gott! Välkomna upp till oss!
Parkering vid bommen (prick 12 på kartan). Därifrån är det 1,2 km snitslad promenad till Ullavi Klint.

13. Tomas Hammarlund
Vi har varit mjölkproducenter sedan 1999. För 5 år sedan tog vi beslut om att investera i ett nytt mjölkstall med robotmjölkning. Vi ställde om halva gårdens areal och alla djur till ekologisk produktion. Hos oss får ni titta på när korna mjölkas i roboten och barnen får klappa kalvar.

Rörbrakets grönsaker
Ulf Wiktorsson säljer ekologiska och lokalodlade grönsaker hos Tomas Hammarlund.

14. Brukets får och skinn
Vi har haft Allmogefår sedan 2008. Rasen heter Helsingefår och tillhör gruppen skogsfår bland Allmogefåren. Helsingefåren är utrotningshotade varför vi är registrerade som "genbank" och rapporterar till den nationella genbanken för Helsingefår. 

Regelbundna veterinärkontroller och skydd mot rovdjur är en naturlig del av ansvaret för dessa djur. Främsta målet är att avla fram genetiskt bra individer som kan gå vidare inom avelsarbetet på andra gårdar i Sverige.

Sedan fyra år har vi även ett mindre antal Gotlandsfår (kallas pälsfår ibland). Även med dessa bedriver vi avel. Från båda dessa raser produceras skinn, ull och garn som vi säljer i mån av tillgång.Vid frågor kan vi nås på följande mobiltelefon nr :
Lars Andreassen 070 698 66 69 Eva Wikberg 073 756 67 85


15. Spåhagen, Klockhammar
I lilla torpet visas konst målad av Ewa Nordh. Hantverk, vävda mattor och stickat av Anne-Marie Lindén.